İnşaat Yeterlilik Belgesi

İnşaat Yeterlilik Belgesi Nedir?

Çevremizde her gün yüzlerce yeni bina inşa edilmeye başlandı, her geçen gün de inşaat sektörüne yeni binalar ekleniyor. Her gün yeni binalar inşa edilirken de eskileri yıkılıyor, böylece inşaat sektöründe döngü devam ediyor. Her yeni yapılan bina bir öncekinden daha gelişmiş ve modern olduğu için de daha kapsamlı çalışmalar ve özen gerektirir. Bu yüzden gün geçtikçe her gün artan inşaat sayısı, beraberinde de çalışan gereksinimi getiriyor. Bu inşaatlarda çalışan inşaat işçileri, duvarcılar, sıvacılar, boyacılar ve bunun gibi diğer meslek alanları çalışabilmek için İnşaat Yeterlilik Belgesine ihtiyaç duyuyorlar. İnşaat sektöründeki işler ağır ve eğitim gerektirdiği için tehlikeli iş olarak kabul edilmektedir ve mesleki eğitim kursu ile mesleki yeterlilik belgesi gerektirmektedirler. Bu yüzden tüm inşaat çalışanlarının öncelikle İnşaat Mesleki Belgesine ihtiyacı vardır. İnşaat Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için de öncelikle eğitim alınması ve mesleğin öğrenilmesi gerekmektedir. İnşaat Yeterlilik Belgesi için mesleki eğitim kursu aldıktan sonra Mesleki Yeterlilik Kurumuna başvurarak Mesleki Yeterlilik Belgenizi alabilirsiniz. İnşaat Mesleki Yeterlilik Sınavı için almanı gereken eğitim, detaylı ve yoğun olmalı. Çünkü İnşaat sektöründeki her bir meslek detay içeren meslek olmanın yanı sıra bilgi ve tecrübede gerektirir. Bundan dolayı Saraç Akademi İnşaat eğitim kursları alarak ihtiyacınız olan yeteneklere erişebilirsiniz. Saraç Akademi olarak alanında uzman kadromuzla size verebileceği en iyi eğitimi vermek için uğraşmaktayız. Alacağınız İnşaat kursu sayesinde mesleğinizi öğrenebilir ve MYK sınavını dert etmeden rahatça geçebilirsiniz.

İnşaat Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

2006 yılında kurulan Mesleki Yeterlilik Kurumu, ülkemizdeki mesleklerin gereksinimlerini ve özelliklerini belirleyen bir kurum olarak kurulmuştur ve meslekler için şartlar belirlemiştir. Diploma istemeyen çoğu meslek yine de eğitim gerektirdiği için birçok mesleğe mesleki belge şartı koyulmuştur. Eğer inşaat alanında çalışmak istiyorsanız öncelikle inşaat mesleki yeterlilik belgesine ihtiyacınız var demektir. Birçok meslekte bunun gelmesinin sebebi insanların meslekler için gerekli eğitimleri alması ve kalifiye olmalarının gerekmesidir. Kalifiye olmayan birçok kişi her meslekte çevresindekiler mağdur edebilir, aynı şekilde mesleki belgesi olmadan çalışan insanlar başkalarını da dolandırabilir. Bu yüzden Mesleki Yeterlilik Belgesi oldukça önemli bir belgedir. Belgelerin aynı zamanda seviyeleri vardır. Sahip olunan zorluklar ve gereksinimlere göre ayrılan bu seviyeler mesleğin zorluğunu ve gerektirdiği uğraşı da göstermektedir. Örnek olarak İnşaat işçiliği seviye 3 bir meslek iken emlak danışmanlığı seviye 5 bir meslektir. Mesleklerin gereksinimleri farklı meslek seviyeleri oluştururken, verdiğimiz mesleki eğitim kursları da bunlara göre şekillenmektedir. Her mesleğe sahip olduğu tüm yetenekleri öğretecek şekilde eğitim vererek sizin tam nitelikli bir çalışan bir çalışan olmanızı hedeflemekteyiz. Bu yüzden Saraç Akademi olarak alanında uzman eğitmenlerle çalışmaktayız ve eğitimimize çok dikkat etmekteyiz. Verdiğimiz inşaat mesleki kursları içeriği ezbercilikten uzaktır ve size gerçekten mesleği öğretirken aynı zamanda tecrübe edinmenizi de sağlar. Böylece hem Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için sınavı kolayca geçebilirsiniz hem de inşaatlarda mesleğinize başladığınızda afallamadan çalışmaya başlayabilirsiniz.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Nedir?

Mesleki Yeterlilik Kurumu, kısaca MYK, mesleklerin ulusal ölçüde standartlarını temel alarak mesleki alanlarda ulusal yeterliliği belirlemek, bu meslekleri denetleme, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme gibi faaliyetleri yürütmek üzere kurulmuş bir devlet kurumudur. 2006 yılında Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu ile kurulan Mesleki Yeterlilik Kurumu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak açılmış bir kamu kurumudur. Mesleki Yeterlilik Kurumunun asıl görevi Avrupa Birliği ile uyumlu olacak şekilde ulusal mesleki yeterlilik sistemini kurmak ve yönetmektir. Mesleki Yeterlilik Kurumu tüm bunları yaparken aynı zamanda mesleki sınavları da yönetir. Her sınavın nasıl olacağını, sorularını, gözetmenleri belirler. Aynı zamanda mesleklerin seviyelerini de mesleklerin gereksinimlerine göre belirler. Meslek seviyeleri 1 ile 7 arasında değişmektedir ve seviye yükseldikçe mesleğin gereksinimleri artmaktadır. Mesleklerin gereksinimleri arttıkça sınavları ve mesleğin kendisini de yapmak zorlaşmaktadır. Bu yüzden alacağınız eğitimin MYK sınavını geçmenizi sağlayacak olması çok önemlidir. Saraç Akademi olarak verdiğimiz eğitim sizi mesleğinize en uygun olacak şekilde eğitmek için hazırlanmıştır. Alacağınız inşaat eğitim kursları ile hem Mesleki Yeterlilik Sınavını geçebilirsiniz hem de mesleğinizi başarıyla yapabilirsiniz. Mesleki Yeterlilik Kurumunun bir diğer görevi ise bünyesindeki meslekleri kontrol edip onlar için standartları devamlı güncellemektir. Devamlı gelişen dünyamızda her gün yeni meslekler ortaya çıkarken var olan meslekler de aynı şekilde değişebiliyor veya tanımları değişebiliyor. Bazen ortaya çıkan yeni teknolojik aletler de bu meslekleri etkileyebiliyor. Tüm bunları göz önünde bulundurarak, Mesleki Yeterlilik Kurumu tüm meslekler için değişiklikleri yeri geldikçe yapmaktadır. Bu değişimler sonucunda mesleklerin tanımı değişebilir, gereksinimleri değişebilir, seviyeleri değişebilir.

İnşaat Yeterlilik Belgesi Seviye 3 Özelliği Nedir?

İnşaat Yeterlilik Belgesi, diğer tüm mesleki yeterlilik belgelerinde olduğu gibi bir seviyeye sahiptir ve kendine has özellikleri vardır. İnşaat Yeterlilik Belgelerinin hepsi gereksinimleriyle beraber seviye 3 olarak belirlenmiştir. Seviye 3 olan bir belge bilgi gereksinimi olarak bir işi öğrenmeye ait başlangıç seviyesinde bilgi ve orta düzeyde olgusal bilgi gerektirmektedir. Yani inşaat işinin teorik olarak kısımlarını bilmeli ve fiziksel olarak orta düzeyde bu işleri yapabilmelisiniz. Seviye 3 İnşaat belgesi için gereken beceri düzeyi ise verilen görevleri anlayıp yerine getirebilme, problem çözmek için gerekli veri, yöntem ve ara gereçleri kullanabilme becerisine sahip olmayı gerektirir. Yani inşaat mesleki belgesi seviye 3 alabilmek için yapacağınız işte size verilen görevleri anlayabilmeli ve çıkabilecek problemlerle baş edecek seviyede bilgi sahibi olmalısınız. Seviye 3 mesleki yeterlilik belgesi yetkinlik konusunda da görevleri yerine getirmek için sorumluluk alma, değişen şartları dikkate alıp verilen görevleri tamamlayabilme, daima yeni bilgilerin ve yöntemlerin öğrenimine açık olmayı gerektirir. Yani mesleğinizi yaparken sorumluluk sahibi olup hem mesleğinizi hem de kendini geliştirmeye daima açık olmalısınız. Çünkü zaman ilerledikçe yeni eşyalar, yeni teknolojilerin bulunması da inşaat işini değiştirmekte. Tüm bu özelliklere sahip olduktan sonra seviye 3 inşaat yetkinlik belgesi alabilirsiniz. Tabi mesleki belge alabilmek için öncelikle eğitime ihtiyacınız vardır. Saraç Akademi verdiği eğitimle beraber size tüm bu özellikleri kazandırarak mesleğinizi güzelce yapabilmenizi sağlar. Bu yüzden alacağınız eğitim çok önemlidir.

İnşaat Mesleki Alanları Nelerdir?

İnşaat alanında çalışabileceğiniz birçok mesleki alan vardır ve her birinin eğitimi ile belgeleri birbirinden farklıdır. İnşaat alanında ilk yapabileceğiniz meslek İnşaat boyacılığıdır. Boyacılık mesleği duvar boyası, tavan boyası gibi işleri içerir. İnşaatlarda boyacılık yapmak için İnşaat Boyacısı mesleki yeterlilik belgesi almanız gerekmektedir. İnşaat boyacısı mesleki yeterlilik belgesi için de Saraç Akademi üzerinden hemen mesleki eğitim alabilirsiniz. İnşaat sektöründe çalışabileceğiniz bir diğer meslek ise Duvarcı mesleğidir. İnşaat duvarcılığı mesleğini yapabilmek için aynı şekilde Duvarcı mesleki belgesi almanız gerekmektedir. Duvarcılık mesleki yeterlilik belgesi almak için de Saraç Akademi üzerinden mesleki kurs alabilirsiniz. İnşaat alanında yapacağınız bir diğer meslek de Isı Yalıtımcısıdır. Isı yalıtımcısı mesleki yeterlilik belgesi almak için Saraç Akademi mesleki eğitim kursuna gelebilirsiniz. Seramik Karo Kaplamacısı inşaat alanında oldukça popüler bir meslektir. Fayans ustalarının sahip oldukları iş alanı diğerlerine göre daha geniştir. Seramik Karo Kaplayıcısı mesleki yeterlilik belgesi almak için Saraç Akademiden mesleki eğitim kursuna gelebilirsiniz. İnşaat alanında bir diğer önemli alan ise Sıvacılıktır. Sıvacı mesleği için de sıvacı mesleki yeterlilik belgesi almanız gerekmektedir. Bu meslekler dışında genel olarak İnşaat İşçisi alanı da mevcuttur. Saydığımız her meslek için seviye 3 mesleki yeterlilik belgesi gerekmektedir. Tüm bu mesleklerin yeterlilik belgesini almak için Saraç Akademiye başvurabilir ve mesleki yeterlilik belgesi için mesleki eğitim alabilirsiniz.

İnşaat Boyacısı Nasıl Olunur ve Görevleri Nelerdir?

Yapılan tüm inşaatlarda ve evlerde daima boyacıya ihtiyaç vardır. Boyacılar bir evin nasıl görüneceğini direkt olarak belirledikleri için yaptıkları meslek oldukça önemlidir. Birçok kişinin düşündüğünün aksine boyacılık mesleği oldukça detaylı ve önemli bir meslektir. Yapılan boyanın silikon bazlı veya su bazlı olmasından kullanılan ruloların tüy biçimlerine kadar birçok etken yapılan boyayı, tarzını ve kalitesini etkiler. Bundan dolayı öğrenilmesi gereken çok şey vardır. Aynı zamanda iç cephe duvarlarının boyanması, dış cephe duvarlarının boyanması ve tavanların boyanması farklı taktikler gerektirdiği gibi farklı boyalar ve farklı rulolar gerektirmektedir. Tüm bunların öğrenilmesi ve ayırt edilebilmesi de sadece doğru bir eğitimle mümkündür. İnşaat boyacısı olmanın bir diğer güzel yanı da sadece yeni inşaatlarda değil, evleri de boyayabilecek olmanızdır. Yani boyacı olarak her yerde mesleğinizi yapabilirsiniz. İsterseniz eski ve uzun süredir boyanmamış bir ev, isterseniz yeni açılan bir ofis, isterseniz inşaatı bitmiş yeni bir apartmanda dilediğiniz gibi boya yapabilirsiniz. Çevremizde aynı şekilde bolca bina mevcut olduğu için boya yapılacak yer bitmiyor diyebiliriz. Bundan dolayı en çok ihtiyaç duyulan mesleklerden biri olan boyacılık mesleği en popüler mesleklerden. Boyacılık mesleğini yapmak için gerekenler ise çok basit. Saraç Akademi olarak verdiğimiz eğitim sayesinde boyacılık mesleğini kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Mesleğinizi öğrendikten sonra yapmanız gereken şey ise inşaat boyacısı mesleki sınav başvurusunda bulunmaktır. MYK sınavı için başvurduktan sonra gün belirlenir ve size bildirilir. İnşaat boyacısı mesleki yeterlilik sınavı soruları Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenir ve sınav yine MYK tarafından yönetilir.

Duvarcı Nasıl Olunur ve Görevleri Nelerdir?

İnşaatçılık sektöründe binalarımızda oldukça önemli olan bir diğer meslek ise Duvarcılıktır. Duvarcılık mesleği de diğer meslekler gibi oldukça önemli bir meslektir çünkü örülen duvarların sağlamlığı, şekli, açısı gibi birçok detaya sahiptir. Duvarların doğru örülmesi çok önemlidir aksi takdirde evlerimizin duvarları yamuk olur. Bunun gibi olaylardan kaçınmak için İnşaat duvarcısı mesleki yeterlilik sınavı vardır. Mesleki yeterlilik belgesi duvarcı kişiler için oldukça önemlidir. Sahip olunan duvarcı mesleki belgesi sayesinde işinizi öğrenip resmi bir şekilde yapabilirsiniz. Duvarcıların öğrenmesi gereken konular sanılanın aksine dikkat ve detaya odaklanma gerektirir. Çünkü duvarların doğru bir açılmasıyla örülmesi oldukça dikkat ve uğraş gerektirir. Tuğlaların terazide bulunması ve duvarın düz olması, tuğlaların doğru bir örüntü ile örülmesi gibi detaylar duvarcının bilmesi ve uygulaması gereken detaylardır. Bunların da her birini duvarcı eğitimi ile öğrenebilirsiniz, bunun içinde Saraç Akademiye başvurabilirsiniz. Saraç Akademiye başvurduktan sonra mesleki eğitim kursu alacaksınız. Aldığınız inşaat eğitimi kursundan sonra mesleki yeterlilik kurumuna başvurarak sınava gireceksiniz. İnşaat mesleki yeterlilik sınavından sonra duvarcı mesleki belgesi alabilirsiniz. Duvarcı mesleki yeterlilik belgesi almak için MYK kurumu sınavından başarılı olmak için eğitiminizin iyi olması gerekmektedir. Bundan dolayı Saraç Akademi mesleki kursları öğrenme konusunda sizin en büyük yardımcınız olacaktır.

Isı Yalıtımcısı Nasıl Olunur ve Görevleri Nelerdir?

Oturduğumuz evlerde, birçoğumuzun yaşadığı binalarda ısınma konusu genellikle ayrı bir tartışma konusu oluyor. Yeni binaların çoğunda bulunsa da mevcut binaların çoğunda ısı yalıtımı bulunmuyor. Ancak ısı yalıtımının önemi gittikçe artmakta ve bundan dolayı inşaat sektöründe yeni binalarda ısı yalıtımı gittikçe artmakta. Bunun için de bolca ısı yalıtımcısına ihtiyaç oluyor. Yani inşaat sektöründe gittikçe değerlenecek olan ısı yalıtımcısı mesleği, bu alanda kariyer edinenler için oldukça büyük bir fırsat. Isı yalıtımcısı olmak içinse ısı yalıtımcısı mesleki yeterlilik belgesi almalısınız. Isı yalıtımcısı yeterlilik belgesinin önemi ise alacağınız eğitimde yatıyor. Isı yalıtımcısı da diğer inşaat sektörü meslekleri gibi derin bilgi ve detay gerektirdiğinden dolayı kaliteli bir eğitim almanız gerekmektedir. Isı yalıtımı da diğer inşaat meslek alanları gibi yüksek bilgi ve detay bilmeyi gerektirmekte. Örnek olarak yapılan yalıtımın doğru malzemelerle yapılması, doğru sıklıkla malzeme döşenmesi ve ısı yalıtım malzemelerinin doğru şekillerde yerleştirilmesi çok önemlidir. Bunların her birini başarabilmek için de derin bir bilgi, dolayısıyla iyi bir eğitim gerekmektedir. Bu yüzden Saraç Akademi mesleki eğitim kursları ile mesleğinizi öğrenmek büyük önem taşımaktadır. Saraç Akademi Isı Yalıtımcısı mesleki eğitimi aldıktan sonra da Mesleki Yeterlilik Kurumuna başvurarak sınava girebilirsiniz. Isı Yalıtımcısı sınavına girerek, sınavdan başarılı olduğunuz takdirde ısı yalıtımcısı yetki belgesi almaya hak kazanmış olursunuz. Isı yalıtımcısı yeterlilik belgesi alarak yasal şekilde çalışmaya başlayabilirsiniz.

Seramik Karo Kaplamacısı Nasıl Olunur ve Görevleri Nelerdir?

Çevremizde en çok karşılaştığımız ve inşaat alanında en popüler olan mesleklerden birisi Seramik Karo Kaplamacısı mesleğidir. Eskiden beri yapılan her binada banyolar, mutfaklar genellikle fayans ile yapıldıkları için, fayans ustalarına çok daha fazla ihtiyaç duyuldu. Ayrıca hala yaygın kullanımı ve ortaya çıkan yeni fayans türleri seramik ustalığının önünü gittikçe açmakta. Hem eski evlerde hem de yeni yapılan modern evlerde bolca fayans görebilirsiniz. Tüm bu seramik döşemeleri de seramik karo kaplamacıları tarafından yapılmakta. Seramik döşemek, döşendiği düzeye göre farklı teknikler ve farklı aletler gerektirebilir. Fayansların dizileceği yön ve düzenden, yerleştirileceği yerin şekline göre kesilmeye dek çok önemli detay vardır. Örneğin duvarın açısı yamuksa fayanslar da belli bir açıyla gittikçe kesilerek yerleştirilmelidir. Bunu yapabilmek içinse oldukça dikkatli ölçüm yapmak ve hataya yer bırakmamak gerekir. Bunu sağlamak için de yaptığınız işten emin olarak yapmalısınız. Saraç Akademi olarak verdiğimiz seramik ustası mesleki eğitimle beraber işin tüm inceliklerini öğrenip döşeme işinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Alacağınız eğitimle beraber seramik işinizi iyice öğrendikten sonra Mesleki Yeterlilik Kurumuna başvurabilir ve Seramik Karo Kaplamacısı Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavına girebilirsiniz. Sınavda başarılı olmak için mesleğinize oldukça hakim olmanız gerekmektedir. Mesleğinize hakim olmanız da ancak kaliteli bir eğitim sayesinde olur.

Sıvacı Nasıl Olunur ve Görevleri Nelerdir?

İnşaatta en gerekli mesleklerden biri de sıvacılık mesleğidir. Sıvacılık mesleği diğerleri kadar ünlü olmasa da aslında oldukça öneli bir meslektir. İnşaatlarda duvarlara yapılan sıvayla beraber evlerimiz yaşanılır hale gelmektedir. Duvarcılar duvarı örerken yamuk yaparsa, sıvacının bunu düzeltme şansı bile vardır. Aynı şekilde sıvacılar duvarlara yamuk şekilde de sıva yapabilir. İşte bunun olmasını önlemek için kurulan Mesleki Yeterlilik Kurumu verdiği sıvacılık mesleki yeterlilik belgesi sayesinde bu tür durumların önüne geçmiş oluyor. Sıvacıların iyi bir iş çıkardığından emin olmak için geçmeleri gereken Sıvacılık yeterlilik sınavı onların yeteneklerini ve bilgilerini ölçmekte. Bu değerlendirmeyi geçmenin en iyi yolu ise kaliteli bir eğitim almaktan geçiyor. Saraç Akademinin verdiği kaliteli mesleki eğitim kursu sayesinde sıvacılık mesleğinde her türlü detaya hakim olabilirsiniz. Uygulayacağınız sıvanın yoğunluğundan, duvarın pürüzsüzlüğüne kadar öğrenmeniz gereken her detay için Saraç Akademi Sıvacılık mesleki kursuna gelebilirsiniz. Verilen eğitimle beraber sıvacı mesleğinde ulusal yeterlilik seviyesine erişebilirsiniz.

İnşaat İşçisi Nasıl Olunur ve Görevleri Nelerdir?

İnşaat sektöründe her bir ustanın farklı uzmanlıkları olabildiği gibi bir usta da farklı alanlarda uzman olabilir. Aynı şekilde ustalara yardım eden inşaat işçileri de birçok farklı alanda yardım edebilmektedir. Belirli bir ustalık üzerine olmasa da birçok alanda bilgi ve tecrübe sahibi olan inşaat işçileri, inşaattaki en önemli kişilerdendir. Bundan dolayı önemli bir rol oynamaktadırlar. Bir inşatta saydığımız tüm mesleklere ait işçiler gereklidir. Tüm uzmanlıklardan ustalar bir araya gelir ve inşaat işçileriyle beraber bir birlik içinde çalışırlar. İnşaat işçisi olmak için de aynı şekilde eğitim almanız ve inşaat işçisi mesleki yeterlilik sınavına girmeniz gerekmektedir. Gireceğiniz sınav inşaat işçiliği üzerine spesifik bir sınav olduğu için aynı şekilde hazırlanma ve eğitim gerektirmektedir. Gerekli olan eğitim için ise Saraç Akademi inşaat mesleki kursuna katılarak mesleğinizi öğrenebilir ve Mesleki Yeterlilik Kurumu üzerinden İnşaat İşçisi mesleki yeterlilik belgesi alabilirsin.

İnşaat Yeterlilik Belgesi Sınavı Nasıl Gerçekleşir?

İnşaat alanında çalışmak istiyorsanız öncelikle Mesleki Yeterlilik Sınavına girmeniz gerekmektedir. Mesleki Yeterlilik Sınavında mesleğin alanına göre farklı sınavlar gerçekleşir ancak hepsi sizin seviyenizi ölçmek için vardır. Sınavların ilk kısmı öncelikle test şeklinde yapılır. Bu test aşaması mesleğinizle ilgili sorular içerir ve bunları yapabilmek için iyi bir eğitim gerekir. Sınavın ikinci aşamasında ise mesleğinize ait performans sınavına girersiniz. Örneğin inşaat boyacısı olmak için yazılı sınavdan sonra performans sınavınızda boya yaparsınız. Yaptığınız boya sınav gözetmenleri tarafından incelenir ve değerlendirilir. Aynı şekilde bir duvarcının da yazılı testi geçtikten sonra doğru bir şekilde harç hazırlaması ve duvar örebilmesi beklenir ve buna göre sınava alınır. Isı Yalıtımcısı meslek sınavına girenler de yalıtım işini yapabileceklerini sergilerler ve sınavı geçebilirler. Seramik Karo Kaplayıcısı olmak isteyenler de belli bir yüzeyde fayansları keserek düzgünce döşemek için sınava girer. Tüm inşaat alanı meslekleri böylece kendi alanları üzerinden sınav olmuş olur. Bu sınavı başarıyla tamamlamak içinse mesleği tam olarak bilmeniz gerekmektedir. Mesleği öğrenmek içinse Saraç Akademi mesleki eğitim kurslarına gelirseniz, oldukça hızlı şekilde mesleğinizi öğrenebilir ve hızlıca Mesleki Yeterlilik Sınavını geçebilirsiniz.

 

İnşaat Mesleki Yeterlilik Belgesi hakkında merak ettiğiniz her şey ve mesleki eğitim kursları Saraç Akademide.