EMLAK YETERLİLİK BELGESİ NEDİR?
Emlak yeterlilik belgesi profesyonellerin emlak işinde tüm beceri ve donanımlara sahip olduğunu gösteren belgedir. Emlak yeterlilik belgesini alabilmek için Mesleki Yeterlilik Kurumunun belirlediği, Ulusal Yeterlilik Yönetmeliğinde belirtilmiş olan koşulları sağlamak gerekir. Emlak yeterlilik belgesi emlak mesleği için tüm bilgi ve stratejileri bildiğinizi gösterir. Bu emlak yeterlilik belgelerini sadece Mesleki Yeterlilik Kurumunun yetki verdiği kuruluşlar aracılığıyla alabilirsiniz.
KİMLERDE EMLAK YETERLİLİK BELGESİ ŞARTI ARANMAZ?
Üniversitelerin bazı bölümlerinden mezun kişiler için emlak danışmanlığı mesleğinde işyeri açma veya ayrı bir işyerinde çalışma için emlak yeterlilik belgesi aranmaz. Emlak mesleği ile ilgili belirli bölümlerde öğrenim gören bu kişiler gerekli bilgilerin eğitimini aldıkları için emlak yeterlilik belgesinden muaf tutulurlar. Emlak yeterlilik belgesinden muaf olan kişiler: Gayrimenkul geliştirme, gayrimenkul yönetimi, taşınmaz geliştirme, gayrimenkul ve varlık değerleme, tapu ve kadastro, gayrimenkul değerlemesi ve finansmanı, arazi yönetimi ve politikası, gayrimenkul geliştirme ve yönetimi, kentsel dönüşüm ve planlama, taşınmaz değerleme ve geliştirme, emlak ve emlak yönetimi bölümlerinin mezunları; ön lisans, lisans ya da yüksek lisans fark etmeksizin Sorumlu Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi Seviye 5 ve Seviye 4 Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgelerinden sorumlu tutulmazlar. Milli Eğitim bakanlığından veya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetki verilen eğitim merkezlerinden taşınmaz ticareti ile ilgili belge almış olan kişilerin de ayrıca Mesleki Yeterlilik Belgesi almasına gerek yoktur.
SARAÇ AKADEMİ İLE EMLAK YETERLİLİK BELGESİ SINAVINDA FARKINIZI GÖSTERİN
Emlak yeterlilik belgesi almadan önce emlak yeterlilik belgesi eğitimi alınması gerekir. Kaliteli bir eğitim için Saraç Akademi ile başarınızı garantiye alabilirsiniz. Emlak danışmanlığı yeterlilik sınavı yazılı sınav ve performans sınavı olarak 2 bölümde gerçekleşir. Yazılı sınavda %70 ve üzeri başarı yeterli olur. Performans sınavı olan sözlü mülakatta tüm soruları doğru cevaplamanız gerekir. Emlak yeterlilik belgesine sahip olmak için profesyonel bir eğitim almanız şarttır. Saraç Akademi sayesinde alacağınız Emlak yeterlilik belgesi eğitimi ile emlak danışmanlarının bolca bulunduğu bu sektörde farkınızı siz yaratabilirsiniz. Emlak yeterlilik belgesi yazılı sınavında 60 adet soru bulunur ve sınav 3 bölümdür. Birinci bölümdeki sorular iş sağlığı ve güvenliği, ikinci bölümdeki sorular emlakçının satış öncesi işlemlerinden ve üçüncü bölümdeki sorular ise satış sırasındaki ve satış sonrasındaki işlemler konularından oluşur. Yazılı sınavda başarılı sayılabilmek için başarı oranı %70 ve üzeri kabul edilir. Yazılı sınavdan sonra performans yani sözlü mülakata girmeniz gerekir. Yüz yüze gerçekleştirilen bu sınav oldukça önemlidir. Mülakatta sorulan sorular MYK tarafından belirlenmiş çıkmış sorulardan oluşur. Mesleki yeterlilik kurumunun belirlediği bu sorular 11 tanedir, bir tanesine yanlış cevap vermeniz halinde performans sınavınız başarısız sayılır. Performans sınavı da 2 bölüme ayrılmaktadır. İlk bölüm soruları pazarlama işlemleri, satış öncesi işlemleri, ofis işlemleri ikinci bölüm soruları ise satış ve satış sonrası işlemleri konularından oluşur. Emlak yeterlilik belgesi kursiyerleri yazılı veya sözlü sınavdan hangisinde başarısız olursa o bölümden tekrar sınava girebilir. Emlak yeterlilik belgesi sınavında başarılı olmak için verimli bir eğitim almak atacağınız ilk doğru adım olacaktır.
EMLAK YETERLİLİK BELGESİ SINAVI İÇİN BAŞVURU EVRAKLARI
Emlak yeterlilik belgesi sınavına başvuru için istenilen bazı evraklar vardır. Bunlar:
1) Başvuracak kişi tarafından imzalanmış Personel Belgelendirme Başvuru Formunun orijinal örneği
2) Nüfus cüzdanı fotokopisi (Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar için, geçerli pasaport fotokopisi),
3) Sınav ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu.
NOT: Emlak yeterlilik belgesinden muaf tutulmayanlar için başarılı olunan yeterlilik birimi / sınavları gösterir belgeler.
EMLAK YETERLİLİK BELGESİ ALMAK İŞYERİ ŞARTLARI NEDİR?
Emlak sektöründe işyeri açma veya emlak danışmanı olarak başka bir kurumda çalışmak için emlak yeterlilik belgesi şartı aranmaktadır. Üniversitelerin belirli bölümlerinden mezun olan kişiler ve Milli eğitim bakanlığı onaylı sertifika alanlar emlak yeterlilik belgesinden muaf tutulmuştur. Bunların dışında kişiler için emlak yeterlilik belgesi şartı aranır. Belgenin alındıktan sonra geçerlilik süresi 5 yıl olup devredilemez niteliktedir. Emlak yeterlilik belgesi alabilmek için kişiler ve işyerleri için bazı şartlar konulmuştur. Bu şartlardan işyerleri için düzenlemeler yapılmıştır. Gayrimenkul danışmanlığı faaliyetini gösteren veya emlakçılık alanında faaliyet gösteren kurumların ofislerinin net alanı en az 30 m2 olma zorunluluğu vardır. Bu sayıdan daha aşağı metrekareye sahip olan işletmeler emlak alanında faaliyet gösteremez. Bir işyerinde birden fazla emlakçılık sektöründe faaliyet gösteren kurum bulunursa, her bir gayrimenkul danışmanlığı için ek olarak 6 m2’lik alan bulunması şart koşulmuştur. Emlak danışmanlığı yapan her işletme tüm portföyleri için fiziki ya da elektronik ortamda yetkilendirme sözleşmesi hakkında bir dosya yapmalıdır. Yetkilendirme sözleşmesi ve bu sözleşme kapsamındaki belgeleri 5 yıl saklaması gerekmektedir. Gayrimenkul danışmanlığı verecek olan kurumun müşterilerine vereceği hizmetin kaliteli ve hızlı olması için bazı ofis donanımlarının olması gerekir. Bunlar; internet, koltuk, masa, telefon, tarayıcı ve dolap gibi mesleğin gerektirdiği teknik eşyalardır. 5 haziran 2018 tarihinden önce emlakçılık sektöründe aktif olan kurumlar bu şartları taşımasa da Emlak danışmanlığı faaliyetlerini taşınana kadar devam ettirebilir.
EMLAK YETERLİLİK BELGESİ ALMAK İÇİN ADAYLARA KONULAN ŞARTLAR
Emlak yeterlilik belgesi almak için işyerine ve emlak yeterlilik belgesi alacak adaylara bazı şartlar konulmuştur. İlk başta gelen şartlardan biri meslek odasına kayıtlı olunması gerekir. Diğer önemli şartlardan birisi gelir/ kurumlar vergisi mükellefi olma zorunluluğu vardır. Emlak yeterlilik belgesi alacak kişiler, 18 yaşını geçmiş ve en az lise mezunu olmalıdır. Kişinin kasten işlenen bir suçtan hüküm giymemiş olması önemlidir. Belge almak isteyen kişi iflas etmemiş, ya da iflas ettikten sonra itibarı yerine gelmiş olmalıdır. Ticaret / sanat icrasında hükmen yasaklanmamış, konkordato ilan etmemiş kişi şartları konulan diğer koşullar arasındadır. Emlak yeterlilik belgesi almak isteyen adayın Ulusal yeterliliğe dayalı mesleki yeterlilik belgesine (Seviye 5) sahip olması gerekir. Birden çok ortağı olan kurumlarda yetkili kişilerden sadece bir tanesinde ulusal yeterliliğe dayalı mesleki yeterlilik belgesi olması yeterli görülmüştür. İşletmenin işletme yetki belgesi bulunmuyorsa ruhsat verilemez veya yetki belgesi iptal edilen kurumların işyeri açma ve çalışma ruhsatları da iptal edilir.
EMLAK YETERLİLİK BELGESİ İÇİN İŞYERİ VE ADAYLARA KONULAN ŞARTLARA UYULMAZSA NE OLUR?
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın emlak ve gayrimenkul danışmanlığı alanlarında faaliyet gösteren kurumları denetleme hakkı vardır. Emlak yeterlilik belgesine sahip olmak için işyerinden ve adaylardan istenilen şartlar bulunmaması halinde 3.000 TL para cezası uygulanır. Şartlara aykırılığın devam etmesi halinde para cezası iki katına çıkarılabilir.