Araç Alım Satım Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır ?

Araç Alım Satım Yeterlilik Belgesi İle Farkınızı Ortaya Koyun

Oto alım-satım mesleki yeterlilik belgesi ile iş gücünüzü elinize alın. Profesyonel bir araç alım satım işi yaparak hayatınıza renk katın. Sizde daha bilgili, daha becerikli ve daha yapıcı bir şekilde işinizi yapmak istemez misiniz? İsterseniz oto alım-satım mesleki yeterlilik belgesinin ne olduğu, neden gerektiği ve nasıl alınabileceği konusunda biraz bilgilenelim. 

Araç Alım Satım Belgesi Nedir Ve Neden Gereklidir?

Araç alım satım yeterlilik belgesi diğer adı ile motorlu taşıtlar mesleki yeterlilik belgesi olarak da bilinmektedir. Bu belge ikinci el araç alım-satımı yapacak bireyler için 8 Eylül 2018 ve 10 Ağustos 2019 tarihlerinde yapılan son düzenlemeler ile zorunlu hale getirilmiştir. Türkiye’ de normal bir gelire sahipseniz sıfır araba almanız biraz zor olmaktadır. Bu nedenle milyonlarca kişi araç ihtiyacını ikinci el araç alım satım yerlerinden yapmaya başladı. Bu belgenin gerekli olma sebebi ise ikinci el pazarlarında artan ilgi ile ortaya çıkan dolandırıcıların ortadan kaldırılarak güvenli bir ortam oluşturma amaçlıdır. Araç alım satım yeterlilik belgesi bulunmadan bu işi yapan her bireye 5000 Türk Lirası ceza kesilmektedir.

Oto Alım Satım Belgesi Alacak Kişilerde Aranan Kriterler

– Bireyin esnaf ve sanatkârlar odasına, ticaret ve sanayi odasına veya ticaret ve sanayi odalarından herhangi birine kayıtlı olması gerekmektedir.

– Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması gereklidir.

– İşletme açacak olan kişinin on sekiz yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

– En az lise mezunu olması gereklidir.

– Yeni çıkan kanuna göre en önemli kriterlerden biri bireyin mesleki yeterlilik belgesine sahip olmasıdır.

-Bireyin iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması gerekmektedir.

– Konkordato ilan etmemiş olması gereklidir.

– Sabıka kaydı bulunmaması gerekmektedir

 

Araç Alım Satım Belgesi Nasıl Alınır?

Mesleki yeterlilik belgesi almak için aşağıda verilen 4 aşamayı sorunsuz, başarılı bir şekilde tamamlamanız gerekmektedir.

  1. Yetki sahibi kuruluşa başvurma
  2. Başvurunun onaylanması
  3. Sınav ve değerlendirme
  4. Başarılı olanın belgelendirilmesi

 

Araç alım satım yeterlilik belgesi başvuru işlemi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlükleri, Bakanlık, Üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve mesleki yeterlilik belgesi vermeye yetkili kurum ve kuruluşlardan birinde başvuru yapmalısınız. Daha önce yalnıza işletmenin bulunduğu ildeki ticaret müdürlüğü tarafından verilen bu belge zamanla başvurunun çoğalıp işlerin yoğunlaşmasıyla diğer kurum ve kuruluşlara da belge verebilme izni verilmiştir. İsmi geçen herhangi kurum ve kuruluşlardan birine yaptığınız başvuru onaylandıktan sonra teorik ve pratik olmak üzere iki aşamadan oluşan bir sınava tabii tutulacaksınız. Bu sınavı başarıyla tamamladıktan sonra belgenize kolayca sahip olabileceksiniz. Belgenizin geçerlilik süresi 5 yıldır. Yetki belgesi bulunan işletmelerin güncel listesi Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanmaktadır.

Saraç Akademi İle Araç Alım Satım Yeterlilik Belgesi Eğitimi İle Farkınızı Ortaya Koyun

Saraç Akademi başka meslek için sunduğu mesleki yeterlilik sınav eğitimini araç alım satım mesleki yeterlilik belgesi için de sunmaktadır. Bu eğitimden yararlanarak kazanacağınız sınavlar karşılığında alacağınız belge belki de hayatınızı değiştirecektir. Saraç Akademinin belge almak isteyen bireylere sunduğu eğitim olanağı hakkında bilgiyi aşağıda detaylıca inceleyelim.

Saraç Akademi, Motorlu kara taşıtları alım satım sorumlusu Seviye 5 eğitimi için öncelikle sınavın ve eğitimin işleyişi ile ilgili ön bilgi vermektedir. Sınav teorik ve pratik olan iki aşamadan oluşmaktadır.

1.Teorik aşama sınavı;

  • Bu aşamada 4 şıklı test olacak şekilde 60 soru bulunmaktadır.
  • Teorik aşama sınavı, işletmenin genel olarak yapılan işleri, pazarlama işlemleri, oto alım satım işlemleri sürecinin nasıl ilerlediği, araç satışları sonrasında yapılan teslimat işlemleri konularını ele alan bir içeriğe sahiptir.
  • Mesleki yeterlilik belge sahibi olmak isteyen adayların teorik aşama sınavlarından başarıyla geçebilmesi için %80 başarıya sahip olmaları gerekmektedir.

 

  1. Performans aşaması sınavı;
  • Bu aşama teorik aşamadan biraz daha önemlidir.
  • Performans aşaması adayların danışman ile birebir mülakat ile girecekleri sınavdır.
  • Bu aşamada toplam 9 soru bulunmaktadır. 9 sorunun 6’sı kritik soru olarak nitelendirilmektedir. Bu sorular mesleki yeterlilik kurumu tarafından belirlenmektedir ve Saraç Akademi’nin mesleki yeterlilik eğitim sürecine dâhil olan konularından gelmektedir.
  • Mülakat yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir.
  • Performans aşama ya da diğer adıyla mülakat aşamasında bireylere araçların hazırlanma süreci, ikinci el araç alım satım süreci, aracın satıldıktan sonraki teslimat süreci konularından sorular sorulmaktadır.
  • Aday mülakat sınavı içerisinde bulunan her soruya doğru cevap vermek zorundadır. Aksi takdirde elenir ve belge sahibi olamaz.

Saraç Akademi’nin isteyen bireylere sunduğu motorlu kara taşıtları alım satım sorumlusu Seviye 5 eğitimi içerisinde sınava dâhil olan konular kapsamında sınav sorularına benzer sorular bulunmaktadır. Bu sayede birey kendini konulara yabancı hissetmez. Her soruya cevap vererek belgeye sahip olur.

Eğitim süreci yalnızca 30 dakikadır.

Ayrıca dileyen adaylar Saraç Akademi farkı daha rahat hissetmeleri açısından eğitim ve sınavlarını kendi kurumlarında yapabilirler. Daha detaylı bilgilere ulaşıp belgeye o şekilde sahip olmak isterseniz sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca dileyen adaylar Saraç Akademi farkı daha rahat hissetmeleri açısından eğitim ve sınavlarını kendi kurumlarında yapabilirler.

Kimler 2. el araç satış yetki belgesi almak zorunda?

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile uğraşan gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların işletmeleri için yetki belgesi alması zorunlu tutulmaktadır. Ama bu işlerle uğraşmayan vatandaşların ise kendi adlarına tescilli olan taşıtları satma süreçlerinde 2. el araç satış yetki belgesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Araç Alım Satım Belgesi İçin İstenen Evraklar

• Personel Bilgilendirme Başvuru Formunun bir adet orijinal nüshası (Adayın imzalamış olması gerekmektedir.)

• Nüfus cüzdanı fotokopisi (Başvuru sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değilse, süresi bitmemiş olan pasaportunun fotokopisi)

• Adayın gireceği sınavların ücretini yatırdığını gösteren banka dekontu

• 2 adet vesikalık fotoğraf

• Eğer birim birleştirmek istiyorsanız da bu evraklara ek olarak daha önce girdiğiniz sınavlarda başarılı olduğunuzu gösteren belgeleri sunmanız gerekmektedir.

Sınav ve Belge Ücretleri Hakkında

Araç Alım Satım Belgesi Seviye 4 ve Seviye 5 ücretleri KDV dahil olmak üzere 600 TL ‘dir. Sınavlarda başarılı olan adayların ödemesi gereken belge ücreti ise 150 TL ‘dir. Bu ücretlerin güncellenebileceğini unutmamak gerekir.

Araç Alım Satım Belgesi Seviye 4 ve Seviye 5 Farkı Nedir?

Şube müdürünün ya da ilgili meslekte çalışan birçok personelin olduğu işletmelerde aralarında onları temsil etmekte yetkili olan kişinin ya da kişilerden en az birinin Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye 5 Belgesi ’ne sahip olması gerekmektedir. İlgili meslekte satış ve pazarlama elemanı olarak çalışan kişilerin Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı Seviye 4 Belgesi almaları gerekmektedir. Dilerlerse bu kişiler de Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye 5 yeterlilik belgesi alabilirler.

Araç Alım Satım Belgesi’nden Muaf Olanlar

• Lisede (meslek ve teknik liseler gibi) motorlu kara taşıtı ticareti ile ilgili bölümlerden mezun olanlar,

• Üniversitelerin lisans, ön lisans ve yüksek lisans alanlarından motorlu kara taşıtı ticareti ile ilgili bölümlerden mezun olanlar,

• Yurt dışında bulunan öğretim kurumlarında ilgili alanda mezun olmuş ve denkliği Türkiye ‘de kabul edilmiş olanlar Araç Alım Satım Yeterlilik Belgesi ‘nden muaftırlar.

Satışını Yaptığınız Araçların da Kimliği Olmalı

Hepimiz nasıl ki ne zaman ve nerde doğduğumuzu, bizi tanımlayan kimlik numaramızın ve ismimizin bulunduğu bir kimliğe sahipsek araçlar da benzer bir tanıtım kartına sahip olmalıdır. Yani satışını yapmak istediğiniz bir 2. el aracın üzerinde, aracı tanıtan bir araç tanıtım kartı olmak zorundadır. Bu kart görünmesi zor bir yere koyulmamalı, kolaylıkla görünebilir ve rahatlıkla okunabilir olmalıdır. Ayrıca tanıtım kartındaki bilgilerin güncel olması da önemlidir. Bu kartta şu bilgilere yer verilmelidir:

1. Aracın modeli ve hangi markaya ait olduğu, modelin yılı

. Hangi yılda, hangi ülkede üretildiği gibi bilgileri gösteren şasi numarası ve motor numarası (Harflerin veya sayıların bir kısmı karartılmalı)

3. Taşıtın plaka numarası

4. Hangi yakıt türünü kullandığı (LPG, dizel, benzin gibi)

5. Aracın kilometresi

6. Satış için uygun görülen fiyat

7. Değiştirilmiş ya da boyanmış olan parçaların bilgisi

8. Hasar kaydının bulunup bulunmadığı (Hasarın niteliğinin belirtilmesi gerekmektedir.)

9. Araba üzerin haciz ya da rehin gibi kısıtlayıcı durumların olup olmadığı

10. 7, 8 ve 9. maddelerdeki bilgilerin sistemden öğrenildiği tarih ve saat Bu bilgilerin asgari düzeyde olduğu ve bu bilgilere ilave bilgilerin de kartta yer alması gerektiğini unutmamak gerekir. Ayrıca aracı internetteki satış sitelerinde tanıtmak isterseniz bu bilgilerin tamamını ve artı olarak araç alım satım yetki belgenizin numarasını eklemelisiniz.

Bir Oto Alım Satım İşletmesinde Aranan Kriterler

Araç Alım Satım Belgesi yazısında belirtilmiş olan belge verilecek olan kişilerin sahip olması gereken şartlara ek olarak işletmelerinde sahip olması gerek bazı şartlar vardır.

Peki bir 2. el araç alım satım işletmesinde aranan şartlar nelerdir?

• Araçların gösterildiği/sergilendiği yerin yüksekliği en az 2 metre olmalıdır.

• İmar konusunda yürürlülükteki yasal düzenlemelere göre işletme trafiğe ve kurulduğu çevreye yük getirmemelidir. İkamet amacıyla kullanılan yapılarda da işletme açılmamalıdır.

• İşletmenin giriş çıkış kapıları, taşıtların kolayca geçebileceği ve tehlikeli durumlarda araçların zahmetsiz bir şekilde boşaltılmasına imkan verecek şekilde olmalıdır.

• İşletmenin mali sorumluluk sigortası yapılmış olmalıdır ve satışını yaptığı 2. el araçları da bu sigortanın kapsaması gerekmektedir.

• Her türlü risk faktörünü ortadan kaldırmak ve LNG, CNG veya LPG kullanan araçların sergilenebilmesi için işletme, açık bir alan sahip olmalıdır.

• Kapalı ve açık alanın toplam büyüklüğü en az 4 aracın kapladığı alan kadar olmalıdır. Bir otomobil için en az 25 m² , bir motosiklet için en az 5 m² ve diğer 2. el taşıtlar için en az 50 m² ‘lik bir alan büyüklüğü baz alınarak işletme yeri seçilmeli ve düzenlenmelidir.

10 ve Üzeri Sayıda İşletmenin Olduğu Toplu İş Yerlerinin Sahip Olması Gereken Kriterler

Bir alanda ya da bir yapıda en az 10 adet işletme çalışmalar yapıyorsa bu yerlere “toplu iş yeri” ismi verilmektedir. Bu iş yerleri kurulurken ulaşım imkanları, yerleşim alanlarına olan uzaklığı, hem çevreye hem de trafiğe artı bir yük getirip getirmeyeceği gibi hususlar imar mevzuatı çerçevesinde dikkate alınır.

Bunlara ek olarak 2. el araç alım satımı yapacak olan galeriler/işletmeler şu niteliklere sahip olmalıdır:

1. Kadın ve erkek personeller için ayrı ibadet yerleri,

2. Bir yönetim odası,

3. Çalışanların rahatça yemek yiyip dinlenebileceği yerlerin olması

4. Tuvaletlerin yeterli sayıda bulunması

5. Üçüncü ve dördüncü maddedeki koşulların ziyaretçiler için de bulunması

6. İşletmedeki ortak alanların (tuvalet, merdiven gibi) engelli bireyleri de ön planda tutarak düzenlenmiş olması

7. 50 ve üzeri sayıda çalışana sahip olan toplu iş yerleri veya 30 ve üzeri sayıda işletmenin olduğu toplu iş yerlerinde en az bir tane sağlık çalışanının ve sağlık odasının mevcut olması,

8. Toplu iş yerleri bir otoparka sahip olmalıdır. Bu otopark, toplu iş yerinin tüm alanının (brüt hali) en az ¼ ‘ü oranı esas alınarak yapılmış olmalıdır.

9. Bu iş yerlerinde işlemlerin pratik olarak yapılabilmesi için herhangi bir bankaya ait şube ve noterlik gibi farklı bölümlere de yer verilebilir.