İNŞAAT BOYACILARI KİMDİR?
İnşaat boyacıları boyadan önce hazırlık işlemlerini tamamlar, tüm yüzey ve yapılara boya işlemini yapar. Pürüzlü yüzeyleri düzelterek boya uygulanacak yüzeyin tamamen düz olmasını sağlarlar. İnşaat boyacısı usta pozisyonunda ise inşaat boya alanındaki organizasyonları yönetebilir, üstlenebilir. Günümüzde her meslekte gelişim ve değişim yaşandığı gibi inşaat boyacılığı mesleğinde de gelişim yaşanmıştır. İnşaat boyacıları da Mesleki Yeterlilik Kurumunun yetkilendirdiği kurumlar tarafından inşaat boyacısı mesleki yeterlilik belgesi alarak mesleklerinde ileri gidebilir, iş alanlarını genişletebilirler. Tüm boya işlemlerini iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde gerçekleştirirler.
İNŞAAT BOYA USTALARI GÖREVLERİ
İyi bir inşaat boyacısı her şeyden önce iyi bir el becerisine ve kendini geliştirebilmesi için mesleki yeterlilik belgesine sahip olmalıdır. İnşaat boyacılarının en temel görevleri arasında yüzeyleri ve yapıları pürüzsüz bir şekilde boyamak vardır. Fakat boyamanın dışında boya ile ilgili teknik detaylar da oldukça önemlidir. Boya ekipmanlarını tekniğine uygun kullanmalı, fırça veya rulolarla desenler ve cila yapabilmelidir. Boya işlemini uygulamadan önce yüzeyi hazırlamalı ve temizleyip pürüzsüz hale getirmelidir. İşlem yapacağı alanda varsa eski duvar kağıdını veya boyayı çıkarmalıdır. Temiz ve düzgün bir boya için gerekli yüzeyi hazırlamalıdır. Yüzeyi boyamak kadar boyanın karışması, inceltme ve yoğunluğunu ayarlayabilme de oldukça önemlidir. İnşaat boyacılarının görevleri arasında uygun boya karışımını hazırlamak da bulunur. Duvarlara duvar kağıdı kaplama ölçme ve kesme işlemleri de inşaat boyacılarının görevidir. Müşterilerine boya renk seçimi ve duvar kaplamalarının seçiminde yardımcı olurlar. Maliyet tahmini yapıp boya fiyatları ve kaliteleri konusunda güncel piyasayı takip ederler. İyi bir inşaat boyacısı hangi yüzeye hangi tür boyanın uygulanacağını ve boyama teknikleri konusunda bilgi sahibidir.
İNŞAAT BOYACISI OLMAYA UYGUN MUSUNUZ?
İnşaat boyacısı olmak göründüğünden daha detaylı ve teknik bir iştir. İnşaat boyacı ustası olabilmek için renkler ve detayları iyi ayırt edebilmeniz gerekir. Tonları iyi ayırabilen estetik bir göz zevki gerekir. Eller çok önemlidir. İnşaat boyacıları sürekli el işi gücüyle çalıştıkları için ellerinin güçlü ve dayanıklı olması gerekir. İşi gereği yüksek olan yerlerde de çalışabilecekleri için yükseklik korkuları olmamaları gerekir. Yenilikleri sürekli takip etmeli, duvar ve boya işlemlerine dair tüm güncel gelişimlerden haberdar olmalıdır.
İNŞAAT BOYACISI MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NASIL ALINIR?
İnşaat boyacısı mesleki yeterlilik belgesi, inşaat boyacılarının, iş sağlığı ve güvenliği kuralları çerçevesinde boyacılık mesleği ile ilgili gerekli donanım ve beceriyle önemli organizasyon ve işlemleri yapabildiğini gösteren belgedir. İnşaat boyacılarının bu belgeyi alması hem iş alanlarının artmasına hem de boyacılık mesleğinde rakiplerinin önüne geçmesine yardımcı olur. İnşaat boyacısı seviye 3 bir mesleki yeterlilik belgesidir. İnşaat boyacısı mesleki yeterlilik belgesini alabilmek için ilk önce gerekli mesleki yeterlilik eğitimini aldıktan sonra sınava girilebilir. Saraç Akademi ile alacağınız kurs eğitimi meslek hayatınızda ve sınavı geçmenizde en büyük yardımcınız olacaktır. Sınav başvurusu için diploma şartı aranmamaktadır. Mesleki Yeterlilik Kurumunun yetkilendirdiği kuruluşlardan birine inşaat boyacısı mesleki yeterlilik belgesi sınavı için başvuru yapabilirsiniz. İnşaat boyacısı mesleki yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır. Aktif olarak çalıştığını belgelemeyen kişiler tekrardan uygulama sınavına girer ve sınavı başarı ile tamamlarsa belge geçerlilik süresi 5 yıl daha uzar. İlk mesleki yeterlilik sınavının yapıldığı tarihten 10 yıl sonra tekrar sözlü ve yazılı sınava girmek zorunludur.
İNŞAAT BOYACISI SEVİYE 3 MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI KAPSAMINDA NELER BULUNUR
İnşaat boyacısı mesleki yeterlilik sınavı performansa dayalı ve teorik olarak gerçekleştirilir. Teorik sınavda sorular test şeklinde ve boşluk doldurma sorularından oluşur. Test sorularında 4 seçenek vardır, her soru için bir cevap işaretlenmelidir. Birden çok işaretlenen ve boş bırakılan cevaplar dikkate alınmaz. İnşaat boyacısı seviye 3 mesleki yeterlilik sınav soruları, Ulusal Yeterliliğinde bulunan teorik sınav kapsamında ölçülmesi öngörülen ve başarı değerlendirmelerindeki tüm bilgileri kapsayacak şekilde hazırlanmıştır. Sorular iş sağlığı ve güvenliği, iş organizasyonunun yapılması konularından oluşur. Teorik sınavda %60 başarı sağlanmalıdır. Performansa dayalı inşaat boyacısı mesleki yeterlilik sınavında ortam gerçek veya gerçeğe yakın olarak düzenlenmiştir. Adayın inşaat boyacılığında genel mesleki bilgi ve beceri uygulama başarısı ölçülür. İnşaat boyacısı mesleki yeterlilik belgesi adayının performans sınavından 100 puan üzerinden 80 puan alması gereklidir.
İNŞAAT BOYACILIĞI SEVİYE KAÇ BELGEDİR
Bazı meslekler Ulusal Yönetmeliğin belirlediği zorluk seviyelerine göre 1 ve 8 arasında derecelendirilmiştir. Seviye 1 okur yazarlık belgesi, seviye 2 ikinci seviye kurs bitirme belgesi, seviye 3 kalfalık belgesi, seviye 4 lise diploması ustalık belgesi, seviye 5 ön lisans diploması, seviye 6 lisans diploması, seviye 7 yüksek lisans diploması, seviye 8 ise doktora diplomasına sahip olanların alacağı belgelerdir. İnşaat boyacılığı mesleki yeterlilik belgesi seviye 3 bir belgedir. Seviye 3 mesleki yeterlilik belgeleri kalfalık belgesi niteliği taşır.
SARAÇ AKADEMİ İLE İNŞAAT BOYACISI MESLEKİ YETERLİLİK SINAVINI KOLAYCA GEÇEBİLİRSİNİZ
Alanında uzman olmak ve rakiplerinin önüne geçmek isteyen bir inşaat boyacısının ilk adımı güzel bir mesleki yeterlilik eğitimi almaktır. Saraç Akademi, inşaat boyacılığı mesleki yeterlilik sınavına girmeden önce gerekli eğitimi size verir. Sınavlarda size yardım edecek kaliteli bir eğitim almak hem sizin için hem de meslek hayatınızdaki bilgilerin kalıcılığı açısından oldukça önemlidir. İnşaat boyacısı mesleki yeterlilik belgesi sınavını geçip mesleki yeterlilik belgenize sahip olmak istiyorsanız Saraç Akademi’yi tercih edebilirsiniz.